Klantcase
In Ouderkerk aan de Amstel troffen wij een klant die graag meer gebruik wilde maken van de zonne-energie die daar overdag wordt opwekt. Het grootste gedeelte van het energieverbruik vindt in de avonduren plaats en het is eigenlijk zonde dat deze energie uit het net wordt gehaald. Niet alleen zonde voor de klant, maar ook problematisch voor netbeheerders.
Deze worden namelijk geconfronteerd met een enorme toename van zonnepanelen die vooral overdag energie opwekken terwijl de energievraag ’s morgens en ’s avonds het grootst is. Deze mismatch leidt tot problemen op het energienet waardoor bedrijven geen grotere aansluitingen kunnen krijgen en omvormers van zonnepanelen uitschakelen.
Een batterij kan de mismatch, en daarmee de problemen, verkleinen. Een accu is tenslotte ontworpen om de energie op te slaan zodat dit op een later moment gebruikt kan worden. Zo kan de zelfvoorzieningsgraad worden vergroot en de afhankelijkheid van de energiemaatschappij en netbeheerder worden verkleind.
Keuze batterij is per huishouden verschillend
De eerste stap in het proces is altijd een opname bij de klant. De huidige elektrische infrastructuur wordt in kaart gebracht zodat de mogelijkheden met betrekking tot batterijopslag kunnen worden uitgewerkt. De keuze voor het juiste formaat batterij is per huishouden verschillend. Ieder huishouden is anders samengesteld, heeft andere stroomverbruikers en andere dagritmes. Ook verschilt het energieverbruik (en eventuele energie-opwek) per seizoen. Om hier een goed inzicht op te krijgen, is het mogelijk om energie monitoring aan te sluiten op de slimme meter. Deze zijn er van verschillende aanbieders zoals Tibber en HomeWizard, die werken via de P1 poort van de slimme meter. Met deze relatief goedkope applicaties kan goed inzichtelijk worden gemaakt hoe de energiebehoeftes zijn en hoeveel zonne-energie er onnodig aan het net terug-geleverd wordt. Er zijn situaties waarin er (nog) geen slimme meter aanwezig is, in die situaties kan er alternatieve bemetering op basis van meetspoelen worden geïnstalleerd in de groepenkast ter voorbereiding op de eventuele batterij installatie. De meetspoelen brengen het verbruiksprofiel in kaart en kunnen bij uiteindelijke installatie van een batterij worden hergebruikt.
In dit geval had de klant al zonnepanelen, welke waren aangesloten op een zonnepanelenomvormer die niet geschikt was voor batterij opslag. In dit soort situaties zijn er twee oplossingen:
- Een retrofit (AC gekoppelde) batterij aansluiten welke los staat van de zonnepanelen
- Een nieuwe hybride omvormer plaatsen en hier zowel de batterij als de zonnepanelen op aansluiten
Alle data in één overzicht
De laatste optie heeft doorgaans de voorkeur. Door de batterijen op dezelfde omvormer aan te sluiten als de zonnepanelen, voorkom je dat de elektriciteit onnodig vaak van gelijkspanning (DC) naar wisselspanning (AC) moet worden omgezet. Met twee aparte omvormers voor de zonnepanelen en batterij wordt de elektriciteit eerst van DC (zonnepanelen) naar AC (meterkast) omgezet door de ene omvormer om daarna door de tweede omvormer van AC (meterkast) naar DC (batterij) te worden omgezet. Om de opgeslagen energie in huis te kunnen gebruiken dient de elektriciteit vanuit de batterij nogmaals omgezet te worden naar wisselspanning. Iedere omvorming levert een verlies op, een hybride omvormer die zowel de elektriciteit van de zonnepanelen als de batterij kan omvormen heeft dus de voorkeur.
Daarnaast zorgt een hybride omvormer ervoor dat alle data in één overzicht wordt weergeven, zowel het verbruik als de opwek en de opgeslagen energie komt duidelijk op dezelfde website of in dezelfde app naar voren. Gezien alle onderdelen van één merk zijn, werken alle onderdelen naadloos samen.
Er is dus gekozen om de batterij bij de huidige zonnepanelen omvormer te plaatsen en deze te vervangen voor een hybride model. De bestaande voedingskabel kon worden hergebruikt, er is alleen een nieuwe communicatiekabel tussen meterkast en omvormer aangebracht. De meterkast moest wel worden aangepast, zo is het bijvoorbeeld nodig om meetspoelen te plaatsen zodat de exacte hoeveelheid energie die door de hoofdaansluiting loopt kan worden uitgemeten. Op basis van deze informatie kan de batterij bepalen wanneer er energie moet worden opgeslagen en wanneer deze juist ontladen moet worden. Wordt er minder energie verbruikt in huis dan de zonnepanelen op dat moment opwekken, dan wordt deze energie in de batterij opgeslagen. Andersom springt de batterij bij wanneer de panelen te weinig energie opwekken om de wasmachine te laten draaien.
Inmiddels zijn er een nieuwe hybride 5 kW omvormer en batterij van 10 kWh aangesloten op de bestaande situatie. De bestaande panelen zijn gekoppeld aan de nieuwe omvormer. De energie die door de panelen wordt opgewekt en niet direct in huis kan worden gebruikt, wordt opgeslagen in de batterij voor een later moment.
Van de laagst mogelijke energiekosten verzekerd
Deze klant heeft een energiecontract met dynamische tarieven en is ook in de winter van de laagst mogelijke energiekosten verzekerd. Zijn installatie is met slimme software uitgerust die geheel automatisch via een zelflerend algoritme bepaalt hoeveel elektriciteit op een dag benodigd is en welk deel daarvan door de zonnepanelen zal worden opgewekt. Vervolgens wordt de rest van de benodigde elektriciteit op de goedkoopst mogelijke uren ingekocht.
Een goedwerkende thuisbatterij kunnen wij al vanaf 3.000 tot 5.000 euro leveren. Ook een offerte op maat voor jouw specifieke situatie ontvangen van een professional? Neem vrijblijvend contact met ons op.