Klantcase
Weer iemand blij gemaakt met zonnepanelen en een batterij in Obdam. Door deze te voorzien van slimme software heeft onze klant optimaal profijt van de nieuwe installatie: de laagst mogelijke energiekosten in de winter en de hoogst mogelijke vergoeding voor zonne-energie in de zomer.
Ookal wekken de zonnepanelen gedurende de winter weinig energie op, de batterij van deze klant blijft niet ongebruikt. Die koopt namelijk elke dag namelijk geheel automatisch tegen de laagst mogelijke prijs elektriciteit in om dit gedurende de rest van de dag te gebruiken. Met een dynamisch energiecontract geldt er elk uur een ander tarief. De geplaatste batterij wordt gevuld op het moment dat dit tarief op het laagste punt is. Zo kan deze klant ook zonder zon profiteren van de batterij.
Met hetzelfde principe verkoopt deze klant – volledig automatisch – de overtollige opgewekte zonne-energie tegen het hoogst mogelijke tarief gedurende de zomermaanden. Ook wanneer het grootste gedeelte van het energieverbruik in de vroege ochtend of late avond plaatsvind, kunnen de bewoners gebruik maken van hun overdag zelf opgewekte zonne-energie. De zonne-energie die na het eigen verbruik nog overblijft, wordt op het meest interessante moment verkocht.
Kies de juiste locatie voor een batterij
Dit keer mochten de zonnepanelen geplaatst worden op de veranda in de achtertuin, het liefst wordt een batterij zo dicht mogelijk bij de meterkast en de zonnepanelen geplaatst zodat kabels zo kort mogelijk blijven. De veranda bood in dit geval voldoende ruimte voor de plaatsing van een batterij. Een batterij staat hier niet in de weg en verzekeraars – die vaak nog terughoudend zijn met thuisbatterijen, ondanks alle veiligheidsmaatregelen – vinden het prettig wanneer een batterij niet in huis wordt geplaatst. Batterijen werken normaliter op hun best bij een temperatuur van 20 tot 25 graden, dus bij voorkeur is de schuur waar deze geplaatst wordt geïsoleerd.
Via een mantelbuis in de tuin en de kruipruimte hebben we een nieuwe voedingskabel voor de batterij aangebracht. De bestaande bekabeling voldoet in bestaande situaties vaak niet, de vermogens die onze batterijen kunnen/moeten leveren zijn vaak groter dan de kabels aankunnen. Ook hier was er voldoende elektriciteit voor een koelkast, heater en wat verlichting, maar hebben wij voor de nieuwe installaties een zwaardere kabel aangelegd voor een robuust en veilig eindresultaat.
De bestaande hoofdaansluiting wordt door middel van meetspoelen uitgemeten zodat het batterijpakket exact weet wanneer er elektriciteit te veel of te kort is. De batterij kan deze overtollige energie opslaan of het te kort juist leveren. Verliezen binnen het systeem worden geminimaliseerd door de panelen rechtstreeks op het batterijsysteem aan te sluiten – zowel zonnepanelen als batterijen werken op gelijkstroom waar de overige installatie in huis werken op wisselstroom. Ook de dikkere kabel helpt mee in het minimaliseren van verliezen.
Flexibel en overzichtelijk
Goed om te weten: de energiemaatschappij maakt op dit moment ook bij 3 fase aansluitingen geen onderscheid tussen de verschillende fases, maar rekent alleen met het totaal van afgenomen en teruggeleverde energie. Door dus over 1 fase net zo veel energie terug te leveren als op de andere twee fases wordt gebruikt, blijft het gemeten verbruik op 0 staan. In dit specifieke geval betekent dat de installatie met één 1 fase omvormer is uitgerust. Uiteraard is een systeem waar alle 3 fasen apart op 0 gehouden worden beter voor het energienet, maar financieel gezien maakt dit geen verschil. Deze klant kan hierdoor met een beperkte investering toch gebruik maken van het slim in- en verkopen van (zonne-)energie. Doordat wij de infrastructuur wel op 3 fasen hebben voorbereid, kan het systeem in de toekomst gemakkelijk naar 3 fasen worden uitgebreid. Met hetzelfde gemak wordt (dan) aanvullende batterijcapaciteit toegevoegd aan het systeem.
Wil je ook een opstelling die je op basis van veranderende behoeftes kan uitbreiden? Neem vrijblijvend contact met ons op.