Klantcase
In Oudkarpsel hebben wij 36 zonnepanelen en een 110 kWh batterijsysteem geplaatst. Onze klant kan hierdoor met z’n aansluiting van 3x80A tot wel 3x132A gebruiken, zonder verzwaring naar grootverbruikersaansluiting vanuit de netbeheerder. Hoe en waarom leggen we hieronder uit.
Het elektriciteitsnet in Nederland zit vol, daarom is (en blijft) het op veel plekken (voorlopig) onmogelijk om een grotere aansluiting te krijgen. Er bestaat voor zowel afname als teruglevering op veel plekken een tekort aan transportcapaciteit. Dit tekort noemen we netcongestie. Voor veel bedrijven betekent dat netcongestie de groei belemmert; geen extra elektriciteit, geen extra productielijn. Voor andere bedrijven geldt dat zij de zelf opgewekte zonne-energie niet kunnen terugleveren aan het net.
Positieve en negatieve pieken afgevlakt
Een batterij kan in veel gevallen een oplossing zijn voor deze problemen. Door (zonne-)energie op te slaan op de momenten dat de aansluiting niet volledig wordt belast, kan het tekort op piekmomenten worden opgevangen. Andersom wordt zonne-energie opgeslagen wanneer er een overvloed aan elektriciteit is (zomermiddagen). De positieve en negatieve pieken worden dus afgevlakt, dit noemen we peak-shaving. De tekorten en overschotten zijn van tijdelijke aard; onze batterijsystemen worden zo ontworpen dat het tekort of overschot voor deze periode kan worden overbrugd – eventueel met overcapaciteit zodat er in de toekomst nog verdere groei mogelijk is.
Met de installatie van 3 omvormers van 15 kVA (12 kW) maken we het mogelijk om ruim 3x50A bovenop de bestaande aansluiting van 3x80A te leveren. Door 110 kWh aan batterijen te plaatsen, kan de installatie deze volledige aanvullende capaciteit 3 uur lang leveren. In plaats daarvan kunnen de batterijen een werkdag lang 3x20A leveren. Anderzijds kan de batterij de door de zonnepanelen opgewekte energie van één zomerdag opslaan om ’s avonds aan het net terug te leveren (of te bewaren voor de volgende dag).
Dynamisch energiecontract
Op dit moment heeft onze klant nog geen tekort aan elektriciteit en dus kan hij z’n opslagcapaciteit inzetten voor het handelen met energie. Hiervoor maakt het systeem gebruik van de prijzen van zijn dynamische energiecontract, die verschillen van uur tot uur. Door op goedkope momenten in te kopen en dure momenten te verkopen kan er winst worden behaald. De zonne-energie die met de door ons geplaatste zonnepanelen wordt opgewekt, wordt dus eerst in de batterij opgeslagen en pas verkocht wanneer de prijs op het hoogste punt komt.
Wordt jouw bedrijf beperkt in haar groeimogelijkheden door een te krappe aansluiting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!