Klantcase
Oranje Buiten is een horecagelegenheid met een overvloed aan zonnestroom en een groeiende stroomvraag door bezoekers met elektrische auto’s. Dankzij de SPRILA-subsidie van het RVO konden een mooi plan maken om deze 3 factoren om te zetten in een slimme en praktische laadinfrastructuur.
In de zomer van 2024 werden we benaderd door Arnoud, een vaste klant van ons die naast zonnepanelen ook een energieopslagsysteem heeft aangeschaft. Die, door zijn beperkte aansluiting van 3x80A en de groei van zijn onderneming, op sommige momenten tekort vermogen had om alles te laten draaien. Vandaar het PV-systeem die gedurende de dag stroom in de batterij van 50 kWh stopt en als de zon onder gaat, hiermee voldoende heeft om met eigen opgewekte energie de zaak draaiende te houden. Kosten besparend en milieubewust.
Een nadeel van deze opzet is dat de batterij overdag vol moet blijven tot het donker wordt om hier maximaal van te profiteren en door de hoeveelheid zonnepanelen werd er veel stroom terug geleverd aan het net, zonde natuurlijk. Tegelijkertijd nam de vraag naar laadmogelijkheden toe, zowel vanuit bezoekers van de horecagelegenheid als de overige ondernemingen op locatie. Dit bood de perfecte kans om de overtollige zonnestroom nuttig in te zetten.
Optimaal gebruik maken van subsidies
Ondernemend dat Arnoud is, zag hij kansen en met name door de Sprila Subsidie kon dat ook nog met behoorlijke financiële voordelen. Bij een minimum van 4 laadpunten ontstond er namelijk een subsidiebedrag van € 3.200,-, dat is een korting van bijna 25% op de totale offerte. Het parkeerterrein werd daarnaast ook nog onder handen genomen en hierdoor werd de mogelijkheid om kabels in de grond aan te brengen een logische en relatief eenvoudige keuze.
Goede samenwerking is belangrijk
In samenwerking met Ooms bouwbedrijf werd er een mantelbuis aangebracht en uiteindelijk in maart van dit jaar konden de installatiewerkzaamheden van start gaan. Door een voedingskabel aan te brengen met een overdimensionering is er met het oog op de toekomst gehandeld, de 2 duo palen die zijn gerealiseerd, kunnen hierdoor in de toekomst naar wens worden uitgebreid tot een maximum van 5 palen met 10 laders. Deze laadpalen zijn uitgerust met load balancing waardoor de kans op overbelasting is weggenomen.
Een resultaat om trots op te zijn
Dat de laadpalen een goede keuze waren, blijkt al snel uit de gebruikscijfers. In de eerste week is het nog rustig, maar als snel volgen de laadsessies elkaar snel op. Door op deze manier slim om te gaan met het overschot aan zonne-energie en tegelijkertijd het faciliteren van laadvoorzieningen voor de klanten kunnen wij wel stellen dat dit een win-win situatie is geworden.